Ezek az aktuális fürdőzési szabályok

Ezek az aktuális fürdőzési szabályok

 

Megjelentek a Közegészségügyi Központ által meghozott szabályok.

Megjelentek a Nemzeti Közegészségügyi Központ által meghozott szabályok, amely garantálják a strandok és a szabadtéri fürdőhelyek biztonságos működését.

A dokumentum részletes irányelveket tartalmaz a fürdőhelyekre vonatkozóan a megfelelő higiénia biztosítása és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. A továbbiakban összefoglaljuk a fürdőzőkre vonatkozó szabályokat.

A vírus nem terjed fertőtlenített medencevízben

Az állásfoglalás bevezetőjében rámutatnak, hogy gyakran az alapos kézmosás és fertőtlenítés a legfontosabb eszköz a fertőzés megelőzése érdekében. Hangsúlyozzák azt is, hogy a koronavírus légúti vírus, amely elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed. A fertőzött emberekkel érintkező emberek a víruscseppek vagy a köhögés vagy tüsszentés okozta aeroszolok belélegzése által megfertőződhetnek.

A magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény inaktívvá teszi a vírust. Megfelelő működés esetén nem várható fertőző vírus jelenléte a medence vizében, ha a megfelelő mértékű fertőtlenítőszert használják.

Legfeljebb a felén lehetünk a strandon, mint korábban

Azt, hogy hány ember tartózkodhat egyszerre a fürdőkben vagy a tengerparton, a pihenőterület mérete és az összes medence együttes kapacitása határozza meg. A strandok esetében most fejenként legalább 16 m2 -es pihenőhelyet kell biztosítani személyenként. Az első számítási módszer szerint a korábbi maximális létszám felét lehet egyszerre fogadni, a második szerint még kevesebbet, mert sok medence nem fog működni a központban.
A pihenőhelyen biztosított pihenőbútorokat úgy kell elhelyezni, hogy használat közben biztosítani lehessen a szükséges személyes távolságot.

A medencék nem lehetnek zsúfoltak

A fürdőkben és az úszómedencékben a maximális létszámot is úgy kell beállítani, hogy az emberek között legalább 1,5 méteres távolság legyen. Ezt a döntés szerint a fürdőnek figyelemmel kell kísérnie és végre kell hajtania.

Većina banjskih bazena za sada neće biti dostupna

Kao što proizlazi iz vladine uredbe, mogu raditi samo otvoreni, tj. bazeni na otvorenom.

Velika većina termalnih bazena deluje u takozvanim postrojenjima za punjenje i pražnjenje, čija upotreba trenutno nije dopuštena. Izuzeće od ograničenja odobreno je samo ako se kontinuirano doziraju dezinfekcijska sredstava. Međutim, to nije moguće za većinu termalnih i lekovitih voda, te postoje lečilišta koja se, iako imaju vanjske bazene, ne mogu otvoriti. Takozvani kružni bazeni mogu raditi, to su obično plaže, bazeni i avanturistički bazeni. Na nekim mestima, bazeni s termalnom vodom takođe djeluju na ovaj način, kao što su Zalakaros, Hajdúszoboszló i neke plaže u Budimpešti. U slučaju dezinfekcije lekovite vode, međutim, treba biti vrlo oprezan, jer dezinfekcijsko sredstvo može uticati na sastav vode, pa postupak od približno jedne godine prethodi njegovom odobrenju.
Do 2020. godine 8 je kupališta u zemlji imalo takve dozvole, uključujući Bükfürdő i Gunaras, ali ove je godine nekoliko pokrenulo postupak izdavanja dozvola.

Malo će sadržaja raditi

Prema odluci, zasad ćemo se morati odreći upotrebe sauna, parnih kupatila i jacuzzija. Među sadržajima koji takođe neće raditi su tuševi za vrat, whirlpoolovi, masažne klupe ali tobogani i sadržaji koji se baziraju na doživljaju uz pomoć vode, čiji se učinak ne oseti iznad vodene površine, ponovo će biti dostupni ove godine. Oni uključuju vrtloge, kotrljajuće hodnike i dr.
Igrališta će takođe biti upotrebljiva i moraju se dezinfikovati nekoliko puta dnevno.
Među medicinskim tretmanima, oni koji uključuju stvaranje aerosola ne smeju se koristiti. Moći ćemo koristiti druge zdravstvene tretmane, kao i kozmetičke usluge ali ih je potrebno unapred rezervisati.

Na ovaj način možemo koristiti tuševe, svlačionice, toalete

Na plažama će biti dostupni i natkriveni tuševi, svlačionice i toaleti, ali oni će se takođe morati držati na udaljenosti od 1,5-2 metra, a broj ljudi u kojima možete odsesti odjednom bit će ograničen na osnovu površine prostora. Stoga ćete možda morati pričekati pre ulaska. Kao rezultat toga, kapacitet svlačionica se može po potrebi promeniti, a banje, terme mogu smanjiti broj radnih ormarića.

Gosti banja moraju se pridržavati nekih pravila

NNK je postavio i pravila za ponašanje gostiju, ili možemo reći smernice, koje smo ovdje saželi. Oni su takođe uključeni u rešenje izdato za kupališta, pa možemo očekivati ​​da će i ona biti ispoštovana. Najvažnije su učestalo pranje ruku sapunom, učestalo tuširanje i držanje prave udaljenosti.

Ne postoji starosno ograničenje za goste, posetioce

Nema ograničenja u pogledu starosne granice ko sme, a ko ne sme ići u banje i kupališta. Prema tome, osobe starije od 65 godina takođe mogu nesmetano koristiti dostupne sadržaje u kupalištima i banjama.

Česta dezinfekcija i maska ​​za usta na radnicima

Sapun i alkoholni sredstva za čišćenje ruku biće obavezni na svim mestima pranja ruku na plaži. Dezinfekcionim sredstvima treba čistiti najmanje svakih sat vremena u toaletima i tuševima (po potrebi češće u prometnim područjima). Moraće se u istim frekvencijama dezinfikovati svlačionice, vešalice i površine koje često dodiruju gosti (npr. prekidači, ručke, ograde, slavine, WC školjke, šalteri, ograde za bazene). Nakon svake upotrebe, oprema za iznajmljivanje i pristupne nastave, igrališta i sportski tereni dezinfikovaće se najmanje dva puta dnevno.

Gornja pravila mogu biti i strožija u nekim kupalištima

Gornja pravila mogu pooštriti banje ako smatraju da je to potrebno. Npr., u gradu Hódmezővásárhely, osim bazena, gosti su dužni nositi masku, a oni stariji od 65 godina mogu koristiti spa centar samo u zasebnoj vremenskoj zoni od mlađih.

U intervjuu za M1, Attila László Boros, predsednik Udruženja mađarskih kupališta, izrazio je nadu da će od sredine leta epidemiološka situacija pružiti NNK priliku da relaksira pravila, tako da će bazeni za punjenje i pražnjenje, pa čak i natkriveni delovi kupališta moći otvoriti ali ograničenja se ne mogu u potpunosti ukinuti, verovatno do sledećeg leta.

Share this post